Om Klubben

Sågmyra SK:s historia och bakgrund, 1978-2011.

Sågmyra Skidklubb bildades våren 1978 av några Sågmyringar i 20-30 årsåldern, Lennart Erixon, Per-Ove Adamsson, Sven-Olov Back, Mats Baggens, Håkan Tangen, Yngve Berghs och Mats Hellberg, som alla hade ett brinnande intresse för längdåkning men som dittills tävlat för omkringliggande klubbar eftersom det inte fanns någon skidklubb i byn. Bjursås IK, Falu IK och Insjöns IF var de klubbar som Sågmyraborna representerade fram till bildandet av den nya klubben.

Till hjälp för att bilda klubben hade man Nils Eek som sedan blev klubbens förste ordförande. Nils Eek hade sin aktiva karriär bakom sig men hade stor erfarenhet av föreningsarbete något som de unga entusiasterna som var mitt uppe i träning och tävling saknade. Nils son Torsten, duktig löpare, tog på sig att vara kassör och den första styrelsen bestod i övrigt av Per-Ove Adamsson och HåkanTangen.

Klubben började sin bana med tom kassa men med hjälp av några virkessponsorer, entusiasm och lite verktyg spikade man ihop en lekstuga som lottades ut på Sågmyra marknad. Lotteriet gav 5000 kronor (motsvarande en månadslön på den tiden) och därmed hade klubben fått sitt startkapital.

Till att börja med var seniorverksamheten det viktigaste med deltagande i Vasaloppet, Stockholm Maraton, och distriktstävlingar både på skidor och i löpning.

Redan från början skapades också den tradition som fortfarande lever, skidläger i Lövåsen med inkvartering i NTO-stugan i början av december. Den största skillnaden mellan nu och då när det gäller skidlägret är mathållningen. Ett 10-tal grabbar i 20-30 årsåldern som hellre tillbringade dagarna i skidspåret och kvällarna i vallaboden i stället för i köket skapade inga kulinariska sensationer. Vidbränd gröt till frukost, några korvskivor till lunch och fiskpinnar till kvällsmat var närmast standard. I dag är läget ett helt annat med intresserade föräldrar som följer med och på ett fantastiskt sätt sköter markservicen.

I början av 80-talet tog ungdomsverksamheten fart och en generation ungdomar födda mellan 1968 och 1975 skördade många framgångar under 80-talet både som skidåkare och löpare. Kronan på verket var när Mattias Jons sprang hem ett silver i klassen P16 vid Terräng-SM, 1988. Framgångarna på ungdomssidan har fortsatt och i dagsläget (2007) deltar upp emot 50 ungdomar i verksamheten varav hälften får betraktas som mycket aktiva. Det har också resulterat i framgångar med många framskjutna placeringar på både snö och barmark.

1981 arrangerades Jätteloppet för första gången. Det har sedan varit ett årligen återkommande arrangemang även om det vissa år har fått förläggas till andra orter, Orsa, Rättvik och Älvdalen på grund av snöförhållandena i Sågmyra. Några år har det heller inte varit möjligt att genomföra tävlingen.

Tipspromenader har arrangerats sedan 1988, start & mål från Herrgår’n varje tisdag i augusti.

Hackmora Bergslopp är ett sedan 1992 återkommande arrangemang andra söndagen i oktober. Med en längd av 2,9 km låter det inte så märkvärdigt men då det samtidigt är en stigning på 203 meter så är det inte så konstigt om många utbrister i ett ”aldrig mer” vid målgången. Trots detta finns det många ”stamgäster” i tävlingen. På senare år har loppet kompletterats med en ”Gå, lunka, löp” -variant på lördagen före tävlingsdagen. Det ger möjlighet för vem som helst att pröva på sträckan, dessutom med en vätskekontroll på halva vägen. Snabbast hittills har en Sågmyrabo varit, Pontus Gustavsson, som 2005 klarade sträckan på 12.02. Pontus tävlade då i P17!
Mia Hällberg har tre segrar i Hackmora plus att hon innehar banrekordet i F 17. Calle Halfvarsson i P17, Mattias Jons i seniorklass har även de segrar i Hackmora Bergslopp.

1979 i november fick Sågmyra sitt elljusspår som sedan renoverades och förlängdes 2004. Sedan slutet av 80-talet svarar klubben för skötseln av elljusspåret och de övriga skidspår som finns i anslutning till det. Sedan några år tillbaka har också en skidlekplats byggt upp vid Svensgården där barn och ungdomar kan träna teknik. Skidlekplatsen används också av Sågmyra skola vid friluftsaktiviteter vintertid.  Tack vara intresserade medlemmar, särskilt kan ”spårchefen” Leif Jons nämnas, har Sågmyra vanligen skidspår av mycket god kvalitet förutsatt att den som levererar snön (SMHI?) sköter sig. Tyvärr har detta under senare år kanske inte fungerat riktigt som önskat.

Klubbens styrelse har under de gångna åren haft ganska liten omsättning på ledamöter. 4 st ordföranden har avverkats, Nils Eek, Lars-Erik Johansson och Eero Nieminen och Mats Hellberg, från 2011 är Michael Andersson ordförande.
Likadant ser det ut på kassörsidan där Torsten Eek, Stefan Wåhlberg och Monica Allringer avlösts av  Åke Svedberg, numera är David Hellberg kassör.

Tävlingsmässigt så har framgångarna förutom Mattias Jons silver bestått av DM.guld i stafett genom Calle Halfvarsson, Emil Portström och Eric Strand, 2000 och 2002 vann grabbarna guld i DM för Dalarna i dels Pojkar 12 och dels i Pojkar 14.
Seger i vårt eget Jättelopp har tagits av Eric och Calle.
Calle gick vidare till IFK Mora där han 2007 tog fem JSM-guld vid JSM på skidor plus JVM-guld i sprint 2008.
Numera åker Calle för Falun-Borlänge SK och är etablerad i landslaget.

I SM sammanhang har löparjuniorerna tagit 3 medaljer, lagbrons i terräng-SM 2004 och 2006 genom Erik Olsson, Pontus Gustavsson och Carl Olsson, individuellt tog Pontus brons 2005 i terräng-SM.

Framtiden ser ljus ut för Sågmyra SK, många aktiva i träning, gott om bra ledare och en gynnsam ekonomi bådar för att vi med tillförsikt kan se framtiden an för Sågmyra SK.

Sammanställt av Mats Hellberg, dec.2011.